Путин е хвърлил на 90% от бойните способности на Русия в Украйна?

Getty Images (архив)
share

По данни на Министерството на отбраната на САЩ руският президент Владимир Путин е ангажирал около 90% от военната мощ на страната си във войната срещу Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

,,Руснаците атакуват места, населени предимно с мирно население. В това не трябва да има никакво съмнение. До каква степен това е умишлено ни е трудно да кажем'', обясни високопоставен американски служител и допълни, че този процент (от 90%) е военната мощ, която е била необходима за целта.

От Пентагона обявиха, че все още не се наблюдава руско настъпление "нито по суша, нито по вода" към Одеса, но ще продължат "да наблюдават ситуацията отблизо", информира агенция Европа Прес.

Руската армия наложи контрол над Херсон

В същото време САЩ не се ангажира да потвърди дали град Херсон е под руски контрол, въпреки изявления от местните власти, че текат преговори между кмета на града и руските войници.

По отношение на югоизточния град Мариупол той все още продължава да се съпротивлява срещу руските нашественици, докато за Харков е постъпила информация, че руските войски са в покрайнините на града, като там бомбардировките отново са се подновили.

Що се отнася до столицата Киев, руските войници не са напреднали особено и все още са на около 25-30 км от града, както преди три дни.

Руското настъпление срещу Киев върви бавно

От Пентагона не се ангажираха да потвърдят и информацията дали руснаците използват вакуумни бомби, каквото твърдение направи преди дни украинският посланик във Вашингтон Оксана Маркарова.

Русия е използвала "бащата на бомбите" при нахлуването си в Украйна?

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини