Въпреки конфликта в Сирия, светът е станал по-мирен през 2012 г.

share

Въпреки ескалиращия конфликт в Сирия и нарастващите граждански вълнения в Европа светът е станал по-мирен през 2012 г., сочи публикувано днес в Лондон проучване.

Световният индекс на мира, публикуван от Австралия и базирания в САЩ Институт за икономика и мир, показва първото си подобрение от две години. За първи път субсахарска Африка вече не е най-малко мирния регион в света, отстъпвайки тази печална статистика на Близкия Изток и Северна Африка в периода след "Арабската пролет". Проучването се базира на 23 показатели в 158 държави, включително степен на граждански вълнения и престъпност, военни разходи, участие във въоръжен конфликт и отношения със съседите.
Като се изключи влошаването в Близкия изток, във всеки друг район в света се забелязва поне някаква форма на подобряване. Като цяло, глобалните военни разходи започват да спадат, отчасти поради световната финансова криза, а отношенията между страните значително се подобряват, с тенденция да се използва по-често дипломация отколкото насилие, особено в Африка, заяви основателят на проучването Стийв Килилий, австралийски предприемач, който създаде Световния индекс на мира преди шест години.

Най-голямото отстъпление от мира, отбелязва докладът, се случи в Сирия, където бунтът срещу сирийския лидер Башар Асад става все по-кървав. Сомалия продължава да е най-малко мирното място, но африканските страни като цяло са сред най-бързо издигащите се в класацията на проучването. Най-големи подобрения се забелязват в Зимбабве, който се стабилизира след години на вътрешнополитически борби и груби опити на президента Робърт Мугабе да задържи властта. Мадагаскар също бележи значително подобрение след миналогодишния опит за преврат.

В Латинска Америка оправянето на отношенията между Венецуела и Колумбия са най-яркия пример за подобряване. В Азия, въпреки тревогите за нарастваща оръжейна надпревара и геополитическо съперничество между Китай и САЩ, военните разходи като цяло не се увеличиха, а конфликтите леко намаляха, отбелязва проучването.

Картината в Европа показва доста контрасти. Гърция в частност се сгромолясва в класацията, падайки с 40 места пред последните 4 години в резултат на нарастващи граждански вълнения и престъпност, на фона на строги мерки за икономии и опасения от възможно излизане от еврозоната. Исландия, вероятно най-засегнатата от финансовата криза страна, след като икономиката и валутата й се сринаха през 2008 г., продължава да е начело в класацията на най-мирните страни в света.

Водещи новини

Още новини