43 години без Краля на рокендрола - Елвис Пресли

pixabay
share

На днешната дата се навършват 43 години от кончината на Краля на рокендрола Елвис Пресли. Той умира вследствие на сърдечна недостатъчност, причина за която стават прекомерното тегло и злоупотребата с успокоителни през последните години от живота му, предаде БНТ.

Световен талант, любимец на милиони хора и икона на музиката, Елвис Пресли разчупи представите за създаване на изкуство.

Биографичният филм за Пресли излиза през 2021 г.

Tръгва по професионалния си път през 1954 г. и бързо става звезда, като популяризира сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол.

През 50-те и 60-те години на 20 век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 г. подновява концертната си дейност до смъртта си през 1977 г. Номиниран е за 14 награди "Грами", като печели 3 от тях съответно през 1968 г., 1973 г. и 1975 г., получава и "Грами" за цялостен принос.

Той е най-продаваният солов артист в историята на музиката с около 1,3 млрд. продадени копия, като само в САЩ е продал 199,5 млн. копия от албумите си. Повече от 4 десетилетия след смъртта си Елвис Пресли предизвиква истински фурор сред меломаните, не само с продадени милиарди копия на песните си, но и с цялата си харизма и сценично поведение. Кавъри на негови хитове все още фигурират в класациите. Имитаторите на Краля на рока по цял свят са над 80 000 души.

Водещи новини

Още новини