Пентагонът е най - големият работодател на света

share

3.2 милиона души работят за министерството на отбраната на САЩ и това го прави най-големия работодател в света, съобщи Националната здравна служба на Англия (NHS), цитирана от Би Би Си.

Класацията е направена заради критиките към NHS, която е наричана третият най-голям работодател в света след китайската армия и индийските железници. Според публикуваните данни това не е вярно.

Всъщност NHS е петият по-големина работодател с 1.7 милиона служители в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, пише dnevnik.bg.

На четвърто място се подрежда веригата за ресторанти за бързо хранене McDonald’s, която дава работа на 1.9 милиона души. Повече от 80% от ресторантите обаче са франчайз, така че 1.5 млн. от тези хора работят за други компании, макар и всички да носят една и съща униформа.

Веригата супермаркети в САЩ Walmart е на трето място с 2.1 милиона служители, включително 200 хил. работещи за супермаркетите Asda във Великобритания.

Второ място заема китайската армия – Народната освободителна армия (PLA) с общо 2.3 милиона служители.

На първо място се нарежда Пентагонът осигуряващ прехрана на 3.2 милиона души. Защо обаче той е толкова голям и далеч по-голям от китайската армия?

Всъщност тези сравнения са много трудни, защото да се получат данни от китайската армия е изключително трудно. Посочената цифра включва само войниците на активна служба, но не и цивилните, както в цифрата на Пентагона.

Ако се броят войниците на активна служба в Пентагона, то тогава те са 1.6 милиона и това ги слага на седмо място в списъка с най-големите работодатели в света. Ако цифрите за цивилните работници в китайската армия бяха известни, вероятно е те дори да надминат тези на Пентагона.

Водещи новини

Още новини