Германия плаща по 25 000 долара за убит цивилен, Великобритания 100 пъти по-малко

share

В Афганистан, ако войници от НАТО убият цивилен, за близките му би било най-добре за това да са виновни британци - те плащат на семейството на убития близо 25 000  долара, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на неправителствената организация за защита на човешките права СIVIС.

Британците плащат над сто пъти по-малко - еквивалента на 210 долара в местна валута. САЩ обикновено изплащат по 2500 долара на семейството на убит от американски войници цивилен. Само през миналата година при операциите на международната коалиция срещу афганистанските талибани са били убити 4210 цивилни. Това е с 4 на сто по-малко в сравнение с 2010 г. От началото на чуждестранната военна интервенция войници от коалиционните сили са причинили смъртта на над 3000 души, посочва Ройтерс, като се позовава на данни на ООН.
Анализът за изплатените компенсации е правен въз основа на данни за конкретни случаи. Обобщени данни за убийството на цивилни от отделните страни, участващи в международната коалиция, няма. Германски войници застреляли трима души на контролно-пропускателен пункт през 2008 г. На всяко от семействата били платени по 20 000 долара на ръка и им била дадена и лека кола на стойност около 5 000 долара. През 2009 г. Италия изплати 13 500 долара на семейството на 14-годишно момиче, убито при операция на италиански войници.
Норвегия е изплатила еднократна помощ като компенсация за смъртта на цивилен афганистанец през 2009 г. Австралия, която е с най-голям военен контингент сред всички останали страни, които не се членки на НАТО, е изплатила общо 120 000 долара за четири инцидента, при които е имало повече от един убит. Полша плаща компенсации в размер на около 2500 долара. Холандия, която вече изтегли почти целия си контингент, е изплатила общо 475 000 долара от 2006 г. до 2010 г. като компенсация за смъртта на най-малко 80 цивилни и за раняването на 120 души.
Цивилните жертви в Афганистан са един от основните източници на напрежение в отношенията между местните власти и население и
международната военна коалиция, посочва Ройтерс. Трагедията, станала в неделя в Кандахар - когато американски сержант изби 16 души, от тях 11 от едно семейство - може да се превърне в повратен момент в отношенията. Засега САЩ не са обявили дали имат намерение да платят на семействата на жертвите.
Според СIVIС изплащането на компенсации и поднасянето на официални извинения обикновено водят до затихване на негодуванието. Статистиката се затруднява сериозно от факта, че в Афганистан няма стандартна процедура за регистриране на цивилните жертви. Процедура за искане на компенсации също няма. А това, според авторите на проучването, води до задълбочаващо се недоверие спрямо възможностите както за компенсация на жертвите, така и за раздаване на правосъдие. Сега действащите правила изискват дори неграмотните селяни да могат да посочат от каква националност са били войниците, убили местен жител, и след това да се оплачат в базата, в която е била разположена конкретната част - понякога на стотици километри от мястото на инцидента.

Водещи новини

Още новини