ООН: Международната система за контрол на оръжията се срива

pixabay
share

Ключовите елементи от международната система за контрол на въоръженията се сриват. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова да се запази американско-руският Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег от 1987 г. и да се избегне нова надпревара в ядреното въоръжаване, предаде Франс прес.

"Основните елементи на международната структура за контрол на въоръженията рухват. Продължаващото напълно безнаказано използване на химически оръжия води до ново разпространение на оръжия, а хиляди цивилни продължават да умират от употребата на незаконно леко стрелково оръжие и използването в градски райони на експлозиви, които са предвидени за бойното поле", каза Гутериш на Конференцията на ООН по разоръжаването в Женева, цитиран от БТА.

Освен това "новите оръжейни технологии усилват рисковете по начин, който още не разбираме, и дори не можем да си представим", добави той.

"Нужна ни е нова визия за контрола над въоръженията в настоящия сложен контекст на международната сигурност", подчерта генералният секретар на ООН.Гутериш изрази съжаление, че държавите вече се стремят да постигнат сигурност не чрез дипломация, а чрез разработване и трупане на нови оръжия. "Положението е особено опасно по отношение на ядрените оръжия", отбеляза той.

САЩ се изтеглиха от ракетния им договор с Русия от 1987 г., след като обвиниха Москва, че го нарушава. В отговор Русия също се изтегли от договора и разкритикува "измислените обвинения" на САЩ, с които те според нея оправдават изтеглянето си. Ако позициите на двете страни не се променят, през август договорът ще престане да действа. "Без договора за ликвидирането на ракети със среден и малък обсег светът ще стане по-несигурен и по-нестабилен. Тази несигурност и нестабилност ще бъдат силно усетени тук, в Европа", заяви Гутериш.

Водещи новини

Още новини