Експерти препоръчват да се вслушваме в "гласа" на горите, ако искаме да спрем обезлесяването

Pixabay
share

Природозащитници и компании, изправени пред задачата да се справят с обезлесяване и горски пожари, могат да се осланят повече на "гласа" на горите, вместо на сателитни изображения, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад, публикуван в сп. "Сайънс".

Използването на биоакустика за регистриране, наблюдение и записване на фонови звуци, например от животни, насекоми и човешка дейност, може да осигури необходимите данни за по-ефективно опазване на горите.

"В една гора можете да картографирате звуковия фон и да установите какво е обичайно, след което да направите същото в плантация, дърводобивен район или ловна зона. Когато разчитате на фотокамери, рискувате те да бъдат унищожени. Аудио оборудването от друга страна може да се постави на голяма височина, където никой няма да го забележи", обяснява съавторът на доклада Рет Бътлър.

Към настоящия момент в усилията за опазване и изследване на околната среда се разчита основно на сателитни изображения, припомнят специалистите.

Опожаряването на гори с цел да се освободи място за земеделски площи през 2017 г. доведе до глобална загуба на дървесна покривка с размерите на Италия. Най-големи загуби са отчетени в Бразилия, Демократична република Конго, Индонезия, Мадагаскар и Малайзия.

Обезлесяването играе основно роля и в глобалното затопляне, напомнят експертите.

Водещи новини

Още новини