Вятърните турбини затоплят земната повърхност

Pixabay
share

Вятърните турбини позволяват да се намалят парниковете емисии, като заменят фосилните горива, но допринасят за затопляне на земната повърхност поради начина, по който преразпределят масите топъл и студен въздух в атмосферата, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Учени от Харвардския университет заключиха, че захранването на САЩ с електричество от вятърни турбини ще доведе до повишаване на температурите на земната повърхност с 0,54 градуса Целзий в районите, където те са инсталирани, и с 0,24 градуса Целзий в цялата й континентална част.

"Вятърната енергия е за предпочитане пред фосилната при всички изследвания на ефекта от тях върху околната среда - заяви един от авторите Дейвид Кийт от Харвард. - Това обаче не означава, че въздействието на вятърната енергия може да се пренебрегне."

Средните температури на планета са се увеличили с около 1 градус Целзий от края на 19-и век, а Парижкото споразумение за климата призовава повишаването на температурите да бъде ограничено до 1,5-2 градуса Целзий, за да се избегнат катастрофални последствия върху околната среда.

Настоящото изследване все пак не взима предвид цялата планета. Предишно проучване установи, че инсталирането на вятърни турбини в Сахара би повлияло върху температурите там, валежите и местната растителност.

Водещи новини

Още новини