Акад. Георги Марков: Ердоган се е самозабравил, трябва да си отваряме очите

Булфото
share

Това е една поредна гавра с паметта на Ататюрк, който през 1923 г. създаде една светска държава с девиза "Нова Турция няма нищо общо с Османската империя", но за съжаление от 12 години насам съседната турска държава става все по-ислямистка и много османлийска, поради което от там назрява и нова заплаха. Това каза пред БНР акад. Георги Марков по повод избора на новия турски премиер Бинали Йълдъръм, обявен в деня, който се отбелязва като почит към паметта на Ататюрк.

Трябва да си отваряме очите. Никакво НАТО няма да ни спаси при един такъв вътрешен конфликт.  В Турция става нещо много тревожно. "Новият султан" Ердоган скоро ще превърне Турция в президентска република, ще закрива опозициите, ще затвори телевизиите и вестниците и Европейският съюз ще му ръкопляска. Евросъюзът е заложник на Ердоган, каквото каже той, това става. Той диктува условия. И Европейският съюз е един икономически гигант, но военно джудже, заяви историкът.

Ердоган се е самозабравил. Като слушам как се държи по стадионите и митингите, ми напомня на Хитлер след Мюнхенската конференция 1938 г., коментира акад. Марков.

Той е сред академичните фигури, които се обединиха около това, че има навлизане на турски капитали в български институции. Те не само купуват болници, но и предприятия и земи, заяви акад. Георги Марков.

Водещи новини

Още новини