Кристалина Георгиева може да се включи в битката за ООН

Булфото
share

Кристалина Георгиева може да се включи в последния момент в надпреварата за генерален секретар на ООН, пише американското специализирано издание "Политико".

Една от причините за евентуалното предстоящо включване на българския еврокомисар е желанието на много правителства да видят начело на ООН жена. Кристалина Георгиева се ползва с голяма популярност в Лондон, Брюксел и Вашингтон. Няколко страни, сред които Чехия, Унгария, Румъния и Албания, се свързали с посредници, действащи от името на Кристалина Георгиева.

Преди тя бе смятана за най-сериозен кандидат за поста, но България номинира Ирина Бокова, припомня "Политико". Настоящата шефка на ЮНЕСКО е разглеждана като фаворит за бъдещ генерален секретар на ООН. Според новите правила за номиниране всяка страна може да издигне само една кандидатура. Целта е насърчаване на прозрачността.

Кандидатурата на Бокова удари на камък при априлските изслушвания, когато в. "Дейли мейл" и сп. "Форин полиси" публикуваха подробности за това как британският посланик в ЮНЕСКО Матю Съдърс помогнал да започне разследване на практиките за назначаване на работа в културната организация към ООН. Включването на Кристалина Георгиева изисква или България да оттегли кандидатурата на Бокова, или друга страна да номинира еврокомисарката, което е позволено.

Водещи новини

Още новини