НАТО: Сигурността на Европа зависи от стабилността на нейните съседи

Getty Images/Guliver
share

Сигурността на Европа зависи от стабилността на нейните съседи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред комисията по външни работи на Европейския парламент.

Силната връзка между ЕС и НАТО е изключително важна, двете организации изграждат рамка за взаимодействие, усилията ни се допълват, добави той. НАТО е силна, но открита към диалог, не търсим противопоставяне и нова Студена война, заяви генералният секретар. Силната отбрана създава основа за политически диалог, пет държави от пакта вече влагат поне два процента от БВП в отбрана, 16 държави от алианса повишиха миналата година отбранителните си разноски. Това са обещаващи първи стъпки, но пред нас има още дълъг път, посочи Столтенберг.

Търсим по-конструктивни отношения с Русия, диалогът повишава предсказуемостта и прозрачността, така се намалява опасността от инциденти, а при възникването на инциденти, когато има диалог, има предпоставки те да не се задълбочават, поясни той. НАТО предприема най-голямото укрепване на съвместната отбрана от края на Студената война насам, но не с нападателна, а с отбранителна цел, заяви генералният секретар.

Водещи новини

Още новини