Експерт: Турция ще навлезе в Сирия, ще пламне голяма война (видео)

share

Не бих се впуснал да гадая кой стои зад атентата в Анкара, много по-важни са действията на турското държавно ръководство. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов.

В Турция има структури на "Ислямска държава", има сериозни проблеми с ПКК, към това трябва да добавим войната, която се води в Сирия и стратегическата загуба на Ердоган в Близкия Изток. Вчерашното изявление на Давутоглу може да се тълкува като призив към САЩ да окажат военна подкрепа на Турция. Южната ни съседка вече променя политиката си и използва атентатите за конкретни действия, като например вчерашните удари в Ирак. Турция може да се впусне и в авантюрата да навлезе в Сирия сама със сухопътни войски. Последствията, които това ще има в региона, са огромни. Ще пламне голяма регионална война с непредвидими последици, коментира експертът.

По думите на председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов, в последните години Турция сама се е поставила в изолация. "Ислямска държава" разглежда Турция като заплаха, защото тя е важен фактор в борбата срещу джихадистите, има дълбока криза и в отношенията с Русия. В момента Турция има прекалено много врагове. Смятам, че атентатът ще бъде използван за легитимиране на действия както в Сирия, така и в самата Турция, заяви Божилов.

Водещи новини

Още новини