Сорос: Путин иска разпада на ЕС, за да спаси Русия

gettyimages (архив)
share

Най-спешната задача на Владимир Путин е да предизвика разпад на Европейския съюз, пише Джордж Сорос в рубриката си в изданието Project-syndicate.org.

Американският милиардер в обширен материал обвинява руския президент, че нарочно насочва бежанци от Сирия към Турция, а оттам и към 28-те. "Човешкият наплив е най-лесният начин да се предизвика криза в ЕС и германският канцлер Ангела Меркел много точно отбеляза, че вълната от бежанци подкопава устоите на ЕС. Когато една държава или обединение на държави се намират пред смъртна опасност, най-добрият начин за излизане от затрудненото положение е да се погледне опасността в очите, а да не се игнорира. Ислямска държава (ИД) е заплаха и за Москва, и за Брюксел", допълва финансистът. Според него обаче Кремъл е по-голяма заплаха за ЕС от джихадистките атаки. Сорос смята, че Путин е използвал общата заплаха от ислямския екстремизъм и е започнал преговори със Запада. Неговата цел в същото време е била да отклони вниманието от агресията на Русия в Украйна и хибридните войни, водени от Кремъл срещу бивши съветски републики и страни от социалистически блок.

Путин с действията си преследва още една цел – да запази страната си. "Русия заради западните санкции и понижаващите се цени на петрола е започнала да изпитва икономически затруднения. В момента дефицитът на държавния бюджет е 7 процента от брутния вътрешен продукт, а правителство в Москва начело с Дмитрий Медведев ще трябва да го съкрати до три на сто, за да обуздае инфлацията и с оглед на предстоящите тази година парламентарни избори", пише още Сорос. Според него бунтовете срещу Путин ще започнат най-късно през 2017 г. "Тогава Русия ще трябва да започне да изплаща външния си дълг", коментира милиардерът.

Водещи новини

Още новини