Словесната битка Анкара – Москва. Рунд пореден

gettyimages
share

Продължава словесната битка между Анкара и Москва, запалена от свалянето на руския военен самолет Су-24.

Днес ръководителят на правителството на най-голямата по територия държава в света Дмитрий Медведев определи позицията на турския си колега Ахмет Давутоглу като странна. Лидерът на органа на изпълнителната власт в Анкара повтори позицията на президента на Турция Реджеп Ердоган, че страната му няма да се извини заради поразения на 24 ноември 2015 г. изтребител и смъртта на двамата военни. Давутоглу също при срещата си с генералния секретари на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че защитата на суверенитета на страната му е дълг и право на турските военни.

Ръководителят на Северноатлантическия алианс от своя страна подчерта, че Турция има правото да защитава своето въздушно пространство. В същото време бившият норвежки премиер призова страната да започне диалог с Москва. Столтенберг отправи апел към Русия да започне да играе конструктивна роля в Сирия. "Ислямска държава (ИД) е наш общ враг", посочи шефът на НАТО.

Днес от Кремъл за пореден път подчертаха, че руският президент Владимир Путин няма да се среща с турския си колега Реджеп Ердоган в кулоарите на форума в Париж, посветен на опазването на околната среда. От Москва обаче не изключиха Путин да се срещне с американският държавен глава Барак Обама, информира РИА Новости.

Водещи новини

Още новини