НАТО: Не ни трябва Русия да брани Турция от ИД

gettyimages
share

НАТО не се нуждае от Русия, за да защитим турските граници от Ислямска държава (ИД), каза генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг, предаде Интерфакс.

Днес военните министри от страните-членки на Алианса се събраха в щаба на пакта в Брюксел, за да обсъдят операцията на Москва в Сирия. Лидерът на Северноатлантическия пакт заяви, че Турция е силен съюзник на водения от него Пакт и НАТО е готова да гарантира сигурността на всички свои съюзници.

Бившият премиер на Норвегия също обяви за постигнато споразумение за увеличаване на контингента на силите за бързо реагиране два пъти. Числеността на силите ще бъде вече 40 000 души, се посочва в одобрената днес в белгийската столица концепция. Предвижда се значителни поздравления да бъдат разположени по южните граници на НАТО, тоест най-вече в Турция, за да може действат на евентуални нападения на ИД срещу държавата.

Столтенеберг обяви официално и за създаването на още два изнесени центъра на НАТО – в Словакия и Унгария. Сред целите на пунктовете в двете източноевропейски държави ще бъде и борба с нелегалното преминаване на границите от страна на имигранти.

В същото време в Люксембург заседаваха и вътрешните министри на Братислава, Будапеща, Варшава и Прага (Вишеградската четворака). Представителят на Чехия – Милан Хованец предложи в Унгария да бъдат изпратени 100 войници и 50 полицаи, които да помогнат колегите в справянето с вълната бежанци.

Водещи новини

Още новини