ООН ще заседава по палестинския въпрос

share

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес, за да разгледа проектодоклад за приемане на палестинците за пълноправен член на ООН, но за разлика от вота в ЮНЕСКО, гласуването, което вероятно ще се състои до края на годината, със сигурност ще бъде с отрицателен резултат, предаде Франс прес.

Докладът, чието разглеждане ще започне в 19.00 ч. по Гринуич (21.00 ч. българско време), ще бъде официално представен на 11 ноември на заседание на ниво постоянни представители.

След това ще трябва поне една страна от 15-членния Съвет за сигурност да поиска да се премине към гласуване, което може да стане до края на този месец, но по-вероятно е да се състои към края на годината, смятат дипломати.

На това гласуване не е сигурно, че палестинците ще получат минимума от девет гласа в тяхна подкрепа, за да излезе Съветът с положителна препоръка към Общото събрание, добавят дипломатите.

Освен това, дори да се съберат 9 гласа "за", САЩ вече обявиха, че в такъв случай ще наложат вето. То ще осуети палестинския опит за пълноправно членство, но и ще помрачи допълнително облика на Вашингтон в арабско-мюсюлманския свят, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини