ООН предупреди, че бежанският поток към Европа ще се засилва

share

Амин Ауад, който е координатор за Близкия изток и Северна Африка във Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предупреди, че притокът от около 8000 бежанци на ден в Европа няма да отслабне, освен това има вероятност това да е "само върхът на айсберга", цитиран от БТА.

Според заместник-координатора на ООН за хуманитарната помощ в Ирак Доминик Барч се очаква 10 милиона души в Ирак да се нуждаят от хуманитарна помощ до края на годината, като вътрешно разселени в страната са вече 3,2 милиона. ООН очаква 500 000 души да се изселят от иракския град Мосул, ако иракските сили предприемат опит да си върнат града, завзет от групировката "Ислямска държава", допълни Барч. Според ВКБООН много сирийски бежанци не вярват, че след 4 години война ситуацията в родината им може да се подобри и те не се надяват да започнат да водят нормален живот там.

Над 488 000 мигранти са достигнали Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи Международната организация по миграция (МОМ). По-голямата част от тези хора или около 275 000 души, са влезли в Гърция. Повече от половината от мигрантите, достигнали южната ни съседка, или около 75 000 човека, са сирийци. На второ място по брой пристигнали мигранти е Италия.

В същото време около 2873 мигранти са загинали при опит да достигнат Европа по море от началото на годината, съобщи още МОМ.

Водещи новини

Още новини