Збигнев Бжежински: САЩ не трябва да пускат Украйна в НАТО

gettyimages
share

Дори Украйна да стане член на Европейския съюз, САЩ не трябва да допускат източноевропейската страна да влиза в НАТО, каза Збигнев Бжежински, предаде РИА Новости.

"Ние трябва да покажем на Русия, че подкрепяме и очакваме Украйна като европейска и демократична държава да се присъедени към ЕС. Членството в блока обаче не трябва да бъде последвано от участие в Северноатлантическия пакт", заяви съветникът по външна политика на американския президент Джими Картър (1977 – 1981 г.).

Роденият във Варшава дипломат смята, че Москва и Вашингтон трябва да постигнат споразумение и да охладят кризата. "Подобно решение ще бъде в полза на украинския народ и ще стане крачка напред към Европа без война", изтъкна той.

Дипломатът отбеляза близостта между Русия и Украйна. "Москва не може да остане без различна към украинското членство в НАТО", заяви той.

Украинският парламент на 23 декември 2014 г. прие предложение на президента Петро Порошенко и реши, че страната вече няма извънблоков статут. Решението откри пътя на страната към Алианса и ЕС.

Водещи новини

Още новини