Горбачов предрече война между Русия и САЩ

gettyimages
share

САЩ вече са въвлекли Русия в студена война и не е изключено тя да прерасне в гореща, заяви Михаил Горбачов пред Интефакс.

Първият и последен президент на Съветския съюз заяви, че Америка се е загубила в гората и рискува да започне истинска война. "Единственото, което се чува от Вашингтон и Европейския съюз, е санкции срещу Русия. Нима те са си загубили акъла? Америка се е загубила в джунглите и ни завлича и нас натам", коментира Бащата на перестройката.

"Ако наричаме нещата с истинските им имена, то Америка, която се опитва да реализира желанието си за триумф, вече ни е въвлякла в студена война. Към какво ще ни доведе това? "Студената война" вече се води открито. Какво следва? За съжаление, вече не мога да твърдя, че студената война няма да се превърне в гореща. Страхувам се, че САЩ вероятно ще рискуват", каза Горбачов.

Последният ръководител на Съветския съюз отбеляза, че ситуацията в САЩ и ЕС не е от най-лесните. "Част от страните в ЕС са добре, други не чак толкова, а зависимостта от САЩ е прекалено голяма и от Германия също", посочи той. "Разногласията между политиците са големи и няма да намаляват," подчерта още Горбачов.

Горбачов потвърди позицията си по отношение на присъединяването на Крим към Русия. Той определи миналогодишния референдум като отговор на исканията на населението и поправка на историческа грешка (Лидерът на СССР Никита Хрушчов предава през 50-те години полуострова на Украйна, който преди това се е намирал под властта на Русия в рамките на Съветския съюз). Руската медия припомня и предложението на последния държавен глава на първата социалистическа държава в света президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама да инициират преговори за мирно разрешаване на кризата в Украйна.

"Не трябва да се допуска украинци да воюват срещу украинци. Това е страшен абсурд. Обстановката обаче така се е влошила, че без помощта на авторитетни представители на Москва и Вашингтон проблемът не може да бъде разрешен", заяви Горбачов. Той също изрази опасенията си, че конфликт в бившата съветска република може да прерасне в европейско клане. "Не трябва да допускаме това", каза екс-президентът на СССР.

Горбачов бе категоричен в ненамесата на Русия в Източна Украйна. "Ако ние се намесим, ще запалим такъв пожар, целия свят няма да може да загаси", отбеляза Бащата на перестройката.

Водещи новини

Още новини