Военни свалили малайзийския самолет, потулили инцидента

Getty Images/Guliver (архив)
share

В първата книга за тайнствено изчезналия малайзийски самолет се твърди, че е възможно той да е бил свален по време на военни учения и после инцидентът е потулен, предаде ДПА.

Книгата "Полет MH370 - мистерията" на журналиста Найджъл Кауторн, публикувана от австралийското издателство "Ню Саут", се позовава на анонимни източници, според които е била пусната дезинформация, така че търсенето да се съсредоточи в погрешни райони.

Цитира се и новозеландецът Майк МакКей, която видял от петролната платформа в Тайландския залив, където работел, един  горящ самолет на 8 март - деня, в който самолетът на малайзийските авиолинии изчезна.

Авторът Кауторн свързва тези показания със съвместните военни маневри на САЩ и страна от региона по същото време и заключава, че ако пътническият самолет е бил свален случайно при учебни стрелби, виновните са имали пълни основания да си замълчат. В книгата, се посочва, че даже и да е била намерена "черната кутия" на самолета, тя би била фалшива - подхвърлена от отговорните за потулването, пише БТА.

Авторът признава, че не твърди, че всичко това се е случило, но то е възможно, пише австралийският вестник "Сън хералд", който пръв се е запознал с книгата, която излиза на пазара в понеделник.

Водещи новини

Още новини