Кои са фигурите, които ще напишат историята на света през 2013 г.?

share

Американският президент, иранският духовен лидер, израелският премиер и сирийският президент ще бъдат сред 10-те фигури, които ще напишат историята на 2013 г., прогнозира британският в. "Дейли телеграф".

Барак Обама встъпва във втория си мандат на 23 януари и го чакат големи предизвикателства като Иран и Сирия.

Сирийският президент Башар Асад може скоро да се озове в самолет на път за изгнаничеството си.

Бенямин Нетаняху е изправен пред парламентарни избори на 20 януари и вероятно ще бъде преизбран.

Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей може да се окаже с ключова роля в прогреса на Иран към създаването на ядрено оръжие.

Сред 10-те фигури на 2013 г. ще попаднат и германската канцлерка Ангела Меркел, която най-вероятно ще бъде преизбрана на изборите през септември, Джон Кери, номиниран за нов държавен секретар на САЩ на мястото на Хилари Клинтън, Джон Бейнър, председателят на долната камара на Конгреса, който ще се очертае като ключов играч в каквито и да е законодателни преговори в САЩ, Си Цзинпин, следващият китайски президент, оглавил вече Китайската комунистическа партия, младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун, от когото се очаква да предизвика света с нов ядрен опит.

Дали анализаторите го искат, или не, но през 2013 г. сред 10-те личности в политиката, за които ще се говори най-много, ще е и Силвио Берлускони, обявил намерението си да се бори за шести премиерски мандат, посочва вестникът.

Водещи новини

Още новини