"Криза" в мъжкия пол

share

След настъпването на икономическата криза един пол се очерта като слаб и той е мъжкият.

Това е едно от заключенията на документ, който бе публикуван от Центъра за стратегически анализи във връзка с трудовата заетост на мъжете и жените и последиците от половата сегментация на пазара на труда. Кризата, която се зададе през 2008 година, дори е имала „защитен” ефект за работещите жени.

Обяснението е просто: „В най-засегнатите от кризата сектори, като промишлеността и строителството, присъствието на мъжете е силно изразено. И обратното – най-малко засегнатите сектори като услугите са с висока концентрация на жени”, пише вестник „Либерасион”.

Според документа в европейски мащаб три четвърти от съкратените по време на кризата работни места са били заемани от мъже. Това обяснява факта, че през 2011 година за първи път в световната история безработицата при мъжете стана по-висока от тази при жените. Тези данни съвпадат със статистиката на френския икономист Лоран Давези за безработицата във Франция, като в последния си труд „Наближаващата криза” той разкрива, че през първата половина на кризата (2007-2009) 92% от закритите работни места са засегнали именно мъжете.

Водещи новини

Още новини