Протестиращи в Египет поискаха законите на шериата

share

Над 1000 ислямисти се събраха днес на митинг в Кайро и призоваха за въвеждане на ислямските закони на шериата, показвайки разединеността на обществото, в момент, когато съперничещите си фракции се борят да придадат облика на нов Египет, предаде Ройтерс.

Либералите влязоха в конфронтация за ролята на исляма с ислямистите, които доминират в 100-членното събрание, изработващо новата конституция. Тя трябва да бъде одобрена на референдум, преди да могат да се произведат нови парламентарни избори. Участието в днешната демонстрация беше по-слабо от очакваното, защото част от организациите, изповядващи свръхконсервативното салафитско течение в исляма, се отдръпнаха. Някои групи казаха, че ще протестират следващия петък. "Мюсюлманските братя", които по-рано тази година издигнаха президента Мохамед Морси до властта и възприемат по-малко консервативен подход, също не взеха участие в протеста. За разлика от много от митингите след падането на Мубарак, които изпълваха площад "Тахрир", днешният беше по-малоброен. "Не на либерализма, не на секуларизма, не искам нищо друго освен шериат", скандираха протестиращите, някои от тях развяващи черни знамена с лозунги за джихад по тях.

Изработените от Народното събрание проекти за конституция засега показват, че в нея ще има повече позоваване на исляма, отколкото в предишната, предизвиквайки тревога у по-либерално настроените египтяни и християните, които съставляват около една десета от 83-милионното население. Те се страхуват от налагането на социални ограничения, отбелязва Ройтерс. Важен член, гласящ, че "принципите на шериата" са основният законодателен източник досега остана непроменен в сравнение със старата конституция, но с нов член се цели да се определи какви са тези принципи от гледна точка на исляма.

Това обаче не е достатъчно за много от салафитите, които искат недвусмислен призив за въвеждането на шериата, а не формулировка, която според тях либералите ще използват, за да разводнят значението. "Искам ислямският шериат да е единственият законодателен
източник, а не основният източник", каза един от демонстрантите.

Водещи новини

Още новини