Нови сблъсъци между полицията и миньори в ЮАР

share

Южноафриканската полиция стреля с гумени куршуми и използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу стачкуващи миньори, опитващи се да попречат на поход, организиран от главния южноафрикански миньорски синдикат в град Рустенбург, в северозападната част на страната, съобщиха световните агенции.


Стотици миньори се опитаха да попречат на участниците в синдикалния поход да стигнат до стадион в града, за да участват в синдикален митинг и така се стигна до намесата на полицията. Стачкуващите миньори подпалиха тениски с емблемата на миньорския синдикат. Те атакуваха участниците в синдикалния поход ден след като стана ясно, че миньорският синдикат е сключил споразумение със световния лидер в производството на платина Англо Америкън платиниъм (Амплатс) за наемането отново на работа на 12 000 стачкуващи южноафрикански миньори, които бяха уволнени заради стачните им действия.

Миньорите, предизвикали днешната намеса на полицията в Рустенбург, казват, че не са били информирани за споразумението и за неговите условия и протестират срещу това. Рустенбург е главен град в южноафриканския минен басейн. Там започна миньорската криза, в която при протести и сблъсъци в платинената мина Марикана загинаха 60 души от началото на август досега. Повечето от тях бяха жертва на уреждане на сметки между самите миньори.

Водещи новини

Още новини