Огромни различия във версиите на САЩ и Либия за атаката в Бенгази

share

Високопоставени американски и либийски официални лица представиха рязко различаващи се една от друга версии за атаката срещу консулството на САЩ в Бенгази, при която загинаха посланикът и трима други американци, предаде АФП.

Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че началото е било поставено със спонтанен протест срещу антиислямски филм, който по-късно беше последван от подобни акции в Египет, довели до щурм в американското посолство там.

"Хора са се събрали пред консулството, след което акцията е ескалирала в особено насилствена. Лица, имащи връзки с екстремисти са се присъединили към безредиците с тежки оръжия. И тогава нещата са излезли от контрол”, заяви Райс.

"Не виждаме към този момент знаци, че това е било координиран план, обмислена атака. Очевидно ще изчакаме резултатите от разследването на ФБР, не искаме да правим изводи преди това,” добави тя.

Обявявайки ареста на 50 заподозрени, председателят на либийския парламент обаче обвини за атаката няколко чуждестранни екстремисти, които са нахлули в Либия през Мали и Алжир, като са планирали нападението предварително с поддръжници и симпатизанти.

"Начинът, по който извършителите са действали, не ни оставя съмнение, че това е било предварително планирано и обмислено”, заяви Мохамед ал-Мегариеф, председател на Либийския национален конгрес.
 

Водещи новини

Още новини