Кения е депортирала четирима турци по искане на Анкара

Getty images (архив)
share

Кения е предала на Турция четирима нейни граждани, след като е приела искането на Анкара за екстрадиция, предаде Ройтерс, като се позовава на кенийските власти, информира БТА.

Турските граждани бяха депортирани в петък въпреки опасенията, изразени от правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, че те ще бъдат подложени на репресии в родината си.

Външното министерство на изтомната африканска страна заяви, че турското искане е било прието заради силните връзки между двете страни и че Анкара е дала уверения, че „четиримата ще бъдат третирани при зачитане на тяхното достойнство и националното и международното право“.

Според „Амнести интернешънъл“ обаче депортираните могат да бъдат обект на сериозни нарушения на човешките права. Правозащитната организация подчерта „нарастващото безпокойство за сигурността на всички бежанци и кандидати за убежище в Кения“.

„Дълбоко безпокойство“ от информацията за депортирането на четиримата турци изрази и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Британският гражданин Неджет Сейитоглу каза, че той и шестима турски граждани са били отвлечени в Кения от маскирани мъже. Според твърденията му той е бил освободен осем часа по-късно, след като показал на предполагаемите си похитители копие на британския си паспорт.

В изявление на ВКБООН се казва, че организацията „призовава правителството на Кения да се придържа към международните си юридически ангажименти и в частност да зачита принципа за въздържане от насилствено връщане на бежанци, който защитава кандидатите за убежище и бежанците от всякакви мерки, които биха могли да доведат до отвеждането им на място, на което животът или свободата им могат да бъдат застрашени“.

Според Анкара четиримата са последователи на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който почина в неделя в САЩ.

Почина най-големият враг на Ердоган-Фетхуллах Гюлен

Анкара държи Гюлен отговорен за организирането на опита за преврат срещу президента на Турция Реджеп Ердоган през юли 2016 г.

След съобщението на кенийското правителство адвокатската фирма „Мукеле и Какай“ обяви, че защитава интересите на четиримата, които според адвокатите им са регистрирани бежанци. Кантората отправи предупреждение към авиопревозвачите да не позволяват те да бъдат качени на борда на техни самолети.

През последните 20 години турският президент Реджеп Ердоган полага системни усилия за укрепване на връзките на Анкара с африканските държави. Близките отношения на Кения с Турция обаче са дори по-отдавнашни – през 1999 г. кюрдският сепаратистки лидер Абдуллах Йоджалан беше задържан от турски служители в страната и насилствено отведен в Турция, където бе изправен на съд и осъден за предателство.

Водещи новини

Още новини