Русия: Украйна откри втори фронт в Африка

Getty images (архив)
share

Русия обвини Украйна е открила втори фронт в Африка, като подкрепя терористични групировки - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на украинския президент Володимир Зеленски е решил да открие втори фронт в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментарите на служителкатата на дипломатическата централа в Москва бяха направени повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за прибързаното решение на Бамако, като заяви, че безусловно се придържа към нормите на международното право и категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали.

Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна

През 2022 г. хунтата в африканската страна скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа.

Водещи новини

Още новини