Жестокото убийство на олимпиец разтърси света на леката атлетика

gettyimages
share

Убийството на трикратния участник на Олимпиада в леката атлетика Бенджамин Киплагат шокира света в последния ден на 2023 година. 34-годишният бегач от Уганда достигна до полуфинал на 3000 метра стийпълчейс на Игрите в Лондон през 2012 година.

Тялото му е било открито близо до Елдорет - един от основните тренировъчни центрове за лекоатлети в Африка, с множество прободни рани в областта на врата и гърдите, съобщава sportal.bg.

Местната полиция разследва случилото се, като вече има двама заподозрени, които са арестувани. До задържането им се е стигнало, след като властите са разгледали кадри от охранителни камери, а въпросните хора са проследили Киплагат.

Това не е първото убийство на лекоатлет в този район.

Инфаркт погуби 9-кратен световен шампион по спортната гимнастика

"Шокирани и натъжени сме от новината за кончината на Бенджамин Киплагат. Изпращаме съболезнования на неговите приятели, семейство, съотборници и колеги. Нашите мисли са с тях в този тежък момент.", написаха от World Athletics в Twitter (X).

Киплагат, който е сребърен медалист от световно първенство за юноши, е четвъртият спортист, намерил смъртта си при съмнителни обстоятелства в този регион на страната. Той има и бронзов медал от първенството на Африка през 2012 година в коронната си дисциплина - 3000 метра стийпълчейс.

34-годишният Киплагат, чиято коронна дисциплина е 3000 м стипълчейз, представлява страната си на три олимпийски игри - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

Угандиецът дебютира в най-големия спортен форум едва на 19 години. Той не се състезава единствено в последната Олимпиада - Токио 2020, която се проведе с година закъснение заради пандемията с коронавирус.

Участник е и на 6 световни първенства. Той може да се похвали със сребро от световното първенство за юноши през 2008 г. в Полша, както и с бронз от Африканския шампионат в Бенин през 2012 г.

Последната му поява в престижна надпревара беше на световното първенство в Катар през 2019 г.

Водещи новини

Още новини