Хилари Клинтън призова за зачитане правата на египтяните

share

Американският държавен секретар Хилари Клинтън разговаря днес с председателя на Висшия военен съвет на Египет Хусеин Тантауи, съобщи американското посолство в Кайро, цитирано от ДПА.

Срещата й с Тантауи идва един ден, след като тя изтъкна, че САЩ подкрепят демократичния преход в Египет и икономическото развитие на страната.

"Те обсъдиха политическия преход и диалога на военния съвет с президента Мохамед Морси", заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

"Американският държавен секретар подчерта колко е важно да се зачитат правата на всички египтяни, включително на жените и малцинствата".

Тантауи се спря най-вече на икономическите нужди на Египет.

Двамата са обсъдили плановете на САЩ за отпускане на помощи, допълни представителят на Държавния департамент.

Вчера Клинтън се срещна с египетския президент Морси, припомня ДПА. Хилари Клинтън бе първият официален западен представител, който се среща с Морси след встъпването му в длъжност миналия месец като първия свободно избран цивилен президент на Египет.

"Дойдох в Кайро, за да потвърдя силната подкрепа на САЩ за египетския народ и демократичния им преход", каза Клинтън.

САЩ са дългогодишен съюзник на Египет, като всяка година отпускат помощи за 1,5 милиарда долара на Кайро, като по-голямата част от тях отиват за армията.

Десетки активисти протестираха вчера пред президентския дворец и американското посолство в Кайро срещу външната политика на Вашингтон и т. нар. американско-ислямистки алианс, който позволява на САЩ да се месят във вътрешната политика на Египет.

Клинтън ще се срещне и с представители на гражданското общество и предприемачи при визитата си в Кайро и втория по големина град в страната Александрия.

Тя ще отпътува за Израел тази вечер. В разговорите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Ехуд Барак и други високопоставени лица Клинтън ще обсъди буксуващия израело-палестински мирен процес и иранската ядрена програма.

Водещи новини

Още новини