Властите: Небрежност или палеж може да са причина за пожара в парламента на Република Южна Африка

Getty (архив)
share

Палеж и небрежност са хипотезите, разследвани от южноафриканската полиция във връзка с причината за пожара, опустошил сградите на парламента в Кейптаун, предаде ДПА.

В изявление по местен новинарски канал комисарят по сигурността в Кейптаун Жан-Пиер Смит каза, че просто не може да си обясни как това би могло да се случи в комплекса от сгради на парламента. Смит спомена и за голям пробив в сигурността.

Разходите за възстановяване на историческите сгради се оценяват на равностойността на неколкостотин милиона долара.

"Ще са ни нужни стотици милиони, ако не и милиарди ранда", каза Смит.

Комисарят посочи и сериозни недостатъци, които може да се дължат на лоша поддръжка. Електрическата система например, не се е изключила автоматично, а вентилационната система продължила да работи. Освен това, автоматичното подаване на тревога за пожар било включено след дълго забавяне.

Министърката на благоустройството и инфраструктурата Патрисия де Лил каза, че утре на 49-годишен мъж ще бъдат повдигнати обвинения, които включват незаконно проникване, кражба и палеж, след като бил заснет на камера за видеонаблюдение как влиза в празната сграда.

Часове наред през почивните дни над 70 огнеборци се бориха да потушат пламъците в туристическата столица на Република Южна Африка. Те успяха едва тази сутрин и мястото беше обявено за безопасно.

Според говорител на парламента пламъците са унищожили пленарната зала, в която заседава Националното събрание (долната камара на парламента). Пожарът тръгна от сградата, където се помещават старата пленарна зала и Националният съвет на провинциите (горната камара), уточни де Лил.

Пламна парламентът на Южна Африка

Пожарът предизвика и дебат за преместване на парламента от сегашното му място в Кейптаун в административната столица Претория, която е на около 1400 километра оттам.

Привърженици на тази идея изтъкват, че сградата може да рухне и че голяма част от художествената ѝ украса е невъзвратимо унищожена.

Библиотеката обаче, в която има ценна колекция, не е пострадала след поставянето преди години на огнеупорна стена.

Водещи новини

Още новини