Египет намалява цените на субсидираните основни храни

Pixabay
share

Египет ще намали цените на субсидираните основни храни от декември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция МЕНА, която цитира министъра на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи.

Бутилка олио за готвене ще струва 8,5 египетски лири (0,53 долара) вместо досегашните 9,5 лири, а цената на килограм захар ще се понижи от 9 на 8,5 лири. Оризът ще поевтинее от 9 на 8 лири за килограм, а брашното - от 6,75 до 6,50 лири за чувал.

Министърът не посочва причини за намалението на цените.

Египет: Преговорите с Етиопия за бента на река Нил са в задънена улица

През октомври общо 1,8 милиона египетски граждани отново бяха включени в програма за субсидиране на храните по нареждане на президента. Те бяха извадени от програмата в началото на годината, когато министерството на снабдяването започна да пресява хората, чиито доходи се смятат за прекалено високи, за да имат право на по-евтин ориз, тестени изделия и други храни.

Връщането им в програмата беше предшествано от слаби протести в Кайро и други градове на 20 септември. Демонстрациите бяха предизвикани от обвинения в корупция срещу президента Абдел Фатах ас Сиси и армията, които държавният глава отхвърли. 

Водещи новини

Още новини