ИД екзекутира трима охранители на либийските петролни обекти

share

Трима охранители от силите за сигурност на либийските петролни обекти са били екзекутирани от джихадистката организация "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Смъртта на тримата е била обявена в репортаж, публикуван днес в "Туитър". Снимките показват нападение срещу контролен пункт в район на 30 километра южно от петролния град Рас Лануф. Показани са и хора с военна униформа, които екзекутирали трима младежи. В репортажа на "Ислямска държава" се съобщава, че нейни бойци са превзели контролния пункт, след което отвлекли и екзекутирали трима охранители на петролните обекти. Не се уточнява кога точно се е случило това, посочва БТА.

От 4 януари групата, установила се в град Сирт, извърши няколко нападения срещу пристанища и петролни терминали. Нападенията срещу петролните градове Рас Лануф и Сирт бяха отблъснати от охранителите на петролните пристанища и терминали. Либия разполага с най-големите петролни резерви в Африка, които се оценяват на 48 милиарда барела. Производството достигна 1,6 милиона барела на ден през 2011 година. От една година "Ислямска държава" превзема територии в Либия, като се възползва от политическия хаос. Две съперничещи правителства и парламента си оспорват властта в страната.

Водещи новини

Още новини