Голям пожар обхвана нефтохранилище край Триполи

share

Пожарът, обхванал два резервоара в нефтохранилището край Триполи, вече е неконтролируем заради водещите се в близост боеве, заяви либийската национална петролна компания и отново призова за международна помощ, предаде Франс прес.

"Пожарникарите напуснаха мястото окончателно. Ситуацията вече е извън контрол", заяви говорителят на компанията Мохамед ал Храри.

Правителството призова гражданите, живеещи в радиус от 3 км от мястото на пожара, да напуснат района незабавно.

По-рано днес либийските власти поискаха международната общност да окаже помощ за потушаване на огъня, съобщиха арабски телевизионни канали, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Вчера вечерта в резервоар с гориво с около 6 милиона л (над 4000 т), разположен в района на трасе на международното летище,
попадна ракета от система за залпов огън. Силите на пожарната не успяха да се справят със създалата се ситуация и докато пожарникарите се бореха с  огъня, обхванал първия резервоар, пламна втори.

През изминалата нощ властите в града се обърнаха с призив към обитателите на жилища, намиращи се в непосредставена близост до горящото нефрохранилище, да напуснат взривоопасния район.

Издигащите се черни облаци дим могат да се видят практически от всички точки на Триполи.

Националната либийска нефтена компания, чиято собственост е нефтохранилището, заяви, че извънредната ситуация може да се
превърне в "катастрофа" за столицата, тъй като, по данни на пресслужбата й, там се съхранява общо над 90 млн. л гориво (над 65 000 т).

В случай че се подпалят и другите резервоари, ще се стигне до мощен взрив, чиято зона на поражение може да достигне 3-5 км, отбелязва ИТАР-ТАСС. По данни на компанията някои страни вече са се отзовали на призива за помощ и са изявили готовност да изпратят в либийската столица самолети за потушаване на пожара.

Водещи новини

Още новини