Джихадисти заплашиха Оланд със смърт

Getty Images/Guliver
share

Джихадисти отправиха смъртна заплаха срещу френския президент Франсоа Оланд в отговор на френските военни интервенции в Мали и Централноафриканската република (ЦАР), предаде Франс прес.

В документ, публикуван на сайта "Медийна платформа на муджахидините", за който се смята, че е свързан с Ал Кайда, се призовава да бъде "отсечена главата на атеизма и престъпността и да бъде тероризирано нейното прокълнато правителство". "Нито Оланд, нито неговите войници ще познаят мир във Франция, докато мюсюлманите в Мали и ЦАР не бъдат оставени на мира", се казва в текста, където се призовават привържениците на джихада във Франция "да поемат по стъпките на Мохамед Мера". Мохамед Мера е джихадист от алжирски произход, който през март 2012 г. застреля седем души в Югозападна Франция, твърдейки, че отмъщава за смъртта на палестински деца и беше убит при престрелка с полицията.

През декември с мандат на ООН Франция изпрати военен контингент за умиротворяване на разкъсваната от гражданска война ЦАР, а в Мали целта на операцията, започнала през януари 2013 г., е да спре настъплението на ислямистите към южната част на страната и столицата Бамако.

Стилът на публикувания в "Медийна платформа на муджахидините" документ напомня този на основателя на Ал Кайда Осама бен Ладен в обръщението му към Израел и САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г., отбелязва АФП. Източник, близък до президента Франсоа Оланд, коментира, че това не е първата подобна заплаха и че закани към президента са били отправени в началото на операцията в Мали и дори преди това. "Ние сме извънредно бдителни", каза източникът, цитиран от АФП.

Водещи новини

Още новини