Режимът на Кадафи падна, тримата му синове са арестувани

Getty Images/Guliver Photos
share

Силите на опозицията в Либия превзеха тази нощ столицата Триполи.

Те бяха радостно посрещнати от жителите на града. Макар и на места да остават някои огнища на съпротива, бунтовниците вече контролират летището, основната магистрала, водеща към столицата, както и сградата на държавното радио и телевизия.

Заловени са трима от синовете на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, Мохамед и Саади.

Говорител на опозицията заяви, че самият Кадафи няма да пострада. Местонахождението му засега обаче остава неизвестно. Според едни източници той е още в Триполи, според други е избягал в родния си град Сирт. Има и слухове, че вече е заловен.

На Зеления площад в Триполи хората ликуват, съобщи бТВ.

В либийската столица отново заработиха интернет и ес ем ес съобщенията. В много други градове либийците също излязоха на площадите, за да изразят радостта си. Десетки хиляди жители на Бенгази, изпаднали в делириум, изпълниха улиците на бунтовническата "столица" в Източна Либия, за да празнуват края на режима на Кадафи.

Оглушителен концерт от автомобилни клаксони и стрелба с автомати във въздуха избухна в града при новината, съобщена от арабските телевизии, че бунтовниците са стигнали до сърцето на Триполи. "Аллах е велик!", скандираше множеството. Създавайки огромни задръствания, хиляди автомобили се насочиха към центъра на града, докато мюезините от джамиите отправяха празнични молитви. Междувременно стана ясно, че премиерът на либийския режим Ал Багдади ал Махмуди се намира в хотел в Тунис.

Според телевизия "Ал Арабия", която се позова на Преходния национален съвет, той е блокиран в хотел на остров Джерба. Според телевизия "Ал Джазира" туниската армия е обградила с кордон хотела, а стотици либийци се опитват да си пробият път до него. Не е известно дали той е задържан или се е предал на бунтовниците, отбелязва ИТАР-ТАСС.


 

Водещи новини

Още новини