Сблъсъци между християни и мюсюлмани в Кайро

share

Един човек загина, а над 80 бяха ранени при сблъсъци пред коптската православна катедрала в центъра на Кайро, предаде Ройтерс.

Насилието избухна след погребение на четирима християни, убити при стълкновение с мюсюлмани. Някои от участниците в траурната церемония скандираха лозунги срещу президента Мохамед Морси и неговите "Мюсюлмански братя", докато ковчезите бяха внасяни в църквата. Според агенция МЕНА 84 души, сред които 11 полицаи, са били ранени при неколкочасови боеве около катедралата, която била засипана с дъжд от камъни, запалителни бомби и сачми. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите, но сблъсъците продължиха до късно снощи. Стълкновения имаше и близо до коптска църква в Ел Хусус, северно от Кайро, където бяха ранени 12 души.

Морси каза, че е разговарял по телефона с коптския патриарх Тавадрос Втори. Президентът е дал заповед властите да охраняват катедралата в Кайро и гражданите в района. Той каза, че всяко нападение срещу храма е нападение срещу самия него и че държавата е отговорна за защитата както на мюсюлманите, така и на християните.

Водещи новини

Още новини