Мароко забрани на евродепутати да посетят страната

share

Мароко не позволи на четирима депутати от Европейския парламент, отиващи да проучат състоянието с човешките права в Западна Сахара, да влязат в страната, предаде АП.

Те пътували към Лааюн - град в район на богатата на природни богатства Западна Сахара, анксиран от Мароко през 1975 г. Евродепутатите били уведомили за намеренията си от посланика на африканската страна в ЕС на 25 февруари. Отговорът на дипломата с дата 5 март достигнал до тях, когато те вече били на път, обясни днес лидерът на делегацията. В писмото му пишело, че депутатите имали "прекалено политизирани възгледи срещу интересите на Мароко". Според документа Рабат не очаква, че посещението може "да осигури обективни и надеждни сведения" и визитата не е желана.

Словенецът Иво Вайгъл, лидерът на делегацията, каза, че четиримата кацнали вчера в Казабланка, където били посрещнати от местната полиция. Било им е отказано влизане в страната и са били качени обратно на самолетите. "Беше унизително", каза Вайгъл. Той възрази остро срещу писмото на посланика и призова да му бъде забранен достъпът до ЕП. По думите му целта на визитата била да се срещнат с представители на гражданското общество и с местни власти в Мароко.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посети Мароко на 1 и 2 март. След срещи с марокански представители, той похвали политическите, икономическите и социалните реформи, извършени от страната. Той също така посочи, че отношенията на Рабат и ЕС са отлични и че скоро щели да се развият още с договарянето на споразумение за свободна търговия. Марокански министерства не дадоха коментар.

Водещи новини

Още новини