САЩ: Египет да сключи договор с МВФ

share

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Египет - първото му посещение в страна от Близкия изток след като зае сегашния си пост, предаде АП.

В програмата му днес са предвидени срещи с представители на деловия елит и опозицията. Утре Кери ще разговаря и с президента Мохамед Мурси. Египет трябва да спешно възстанови икономиката си, а правителството да сключи договор за заем от Международния валутен фонд, заяви Кери на среща на придружаващите го представители на деловите среди в САЩ и египетски бизнесмени. Ройтерс посочва, че валутните резерви на страната са намалели три пъти в сравнени с нивата преди революцията през 2011 г., а египетската лира е загубила осем на сто от стойността си само от началото на годината.

Според членове на делегацията на държавния секретар, цитирани от АП, Кери бил изключително загрижен дали Египет ще получи обещания от Международния валутен фонд заем в размер на 4,8 милиарда долара. Условията за отпускане на заема изискват рязко да се повиши събираемостта на данъците и да се намалят енергийните субсидии в страната, посочва АП.

Отпускането на заем от МВФ зависи в решаваща степен и от преодоляването на политическия хаос в страната след избирането на Мурси за президент. Това е условие и за отпускането на първия транш от обещаната от САЩ финансова помощ в размер на 1 милиард долара. "Египтяните трябва да постигнат политически консенсус", заяви пред журналисти Джон Кери. На утрешната среща с Мурси Джон Кери ще разговаря за евентуална помощ от страна на САЩ, в това число и финансова.


Египет е шестата спирка от обиколката на държавния секретар на САЩ в Европа и Близкия изток, посочва АП.

Водещи новини

Още новини