Хиляди египтяни излязоха на нови протести в Кайро

share

Хиляди хора се събраха на емблематичния площад Тахрир в Кайро и пред президентския дворец в покрайнините на египетската столица по призив на 38 опозиционни формирования, предаде АФП.

Демонстрантите настояват египетският президент Мохамед Мурси да спази обещанията на египетската революция и призовават властите да зачитат достойнството на египетските граждани. Протестиращите поеха към двете си отправни точки от няколко квартала на Кайро. Те носеха плакати, на някои от които настояваха направо за оставката на управляващите, а на други наричаха служителите на министерството на вътрешните работи "хулигани". Демонстрациите последваха два случая на насилие, в които бяха замесени силите на реда. По-рано тази седмица активист почина след няколкодневен престой в ареста, което отприщи гнева на египтяните и доведе до призиви за реформа на службите за сигурност. Преди това телевизиите показаха пряко как полицаи малтретират протестиращ пред президентски дворец.

Днешните протести в Кайро последваха издаването на религиозни укази /фатва/, призоваващи за убийството на опозиционни лидери, сред които на бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей и Хамдин Сабахи, който е ляв националист. Заради заплахите властите разпоредиха домовете на заплашените опозиционери да бъдат охранявани. Те пък разкритикуваха властите, че са действали прекалено мудно след отправянето на заплахите.

Водещи новини

Още новини