Броят на жертвите от насилието в Порт Саид нарасна до 31 души

share

Броят на жертвите от вълната на насилие в египетския град Порт Саид е нараснал до 31 души, съобщи днес представител на болничните власти, цитиран от АП.


Магазините в Порт Саид са затворени, съдържателите на хотели са помолили гостите да напуснат, опасявайки се от нови прояви на насилие. Жители на града, цитирани от АП, твърдят, че армейски части, подкрепени от танкове и бронетранспортьори са взели под контрол Порт Саид. Всички източници, пожелаха анонимност, допълва АП. Президентът Мохамед Мурси трябва да въведе извънредно положение, заяви днес Мохамед ал Белатаги, един от ръководителите на "Мюсюлмански братя" и на политическото крило на движението, Партията на свободата и справедливостта. Според новата конституция, написана от ислямистите и приета на референдум в края на миналата година, държавният глава има право да обявява извънредно положение, но само за една седмица. Ако се наложи то да бъде удължено, това може да стане само с одобрението на парламента, информира ИТАР-ТАСС.

Насилието в Порт Саид започна след новината, че съд в Кайро е издал смъртни присъди за 21 души, обвинени за участие в сблъсъците на футболен стадион в Порт Саид през миналата години, когато загинаха 74 души. Демонстрантите в пристанищния град, разположен североизточно от столицата, се разгневиха, че техни съграждани са посочени като отговорни за кръвопролитията на стадиона

Водещи новини

Още новини