В Мали въведоха извънредно положение

share

Извънредно положение бе въведено днес в Мали, където армията, подкрепяна от военни от европейски и африкански страни, настъпва срещу ислямистки въоръжени групи на север, предаде АФП.

Говорител на малийското правителство съобщи, че решението за въвеждане на извънредно положение било взето на спешно заседание на кабинета "във връзка с развоя на ситуацията". Мярката влиза в сила незабавно върху цялата територия на Мали, добавя АФП. Междувременно френски войници започнаха днес военна интервенция в Мали. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд, цитиран от световните агенции.

"Френски сили оказват от днес следобед помощ на малийската армия в борбата с терористичните елементи", каза в Париж президентът. Той подчерта, че френската военна намеса в Мали ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо". Оланд добави, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Мали означава, че действията на Франция са в съответствие с международното право.

Франсоа Оланд каза, че ще търси одобрението на парламента в Париж за военната намеса в Мали, която, по думите му, е в защита на 6-те хиляди френски граждани в Мали - бивша френска колония.

Водещи новини

Още новини