Великата джамахирия стана Държавата Либия

share

Депутатите от либийския Генерален национален конгрес (парламента) единодушно решиха на първата си за тази година сесия да променят названието на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Великата джамахирия, създадена от бившия ръководител на режима полковник Муамар Кадафи, бе преименувана в Държавата Либия. Както съобщи днес вестник "Аш Шарк ал Аусат" на правителството е възложено да направи необходимите промени в названията на всички държавни органи и да започне процес по преиздаване на официалните бланки и смяна на паспортите на гражданите.


Социалистическата народна либийска арабска джамахирия (Великата джамахирия) съществуваше от 1977 г., когато Кадафи премахна разделението на властите и въведе система на "пряко народно управление". След революцията от 1 септември 1969 г. държавата се казваше Либийска арабска република. По време на монархията, след като на 24 декември 1951 г. страната получи независимост, тя се казваше Обединено кралство Либия. До 1963 г., когато Либия за първи път става унитарна държава, тя беше федерация на три исторически региона - Триполитания, Киренайка и Фезан.

Сегашното си название Либия ще носи временно, до приемането на постоянна конституция, посочва ИТАР-ТАСС.

Водещи новини

Още новини