Край на мира в Мали

share

Ислямистката бунтовническа групировка Ансар ад Дин заяви, че е прекратила примирие, сключено с малийското правителство миналия месец, като обвини властите, че са осуетили мирните преговори, готвейки се за война, предаде Ройтерс.

Ансар ад Дин е една от основните въоръжени групировки, контролиращи огромната северна пустиня на Мали след въстание през април, което предизвика опасения у западни и регионални сили, че ислямистки радикали, потърсили убежище, могат да организират оттам нападения в чужбина.

"Ансар ад Дин няма друг избор, освен да оттегли предложението си за прекратяване на военните действия, което беше извоювано трудно от посредници, но беше осуетено от малийските власти", заяви групировката в изявление с дата 26 декември.

Малийското правителство, Ансар ад Дин и туарегската сепаратистка групировка Национално движение за освобождение на Азауад (МНЛА) се споразумяха да спрат военните действия след мирни преговори, организирани от регионалния посредник Буркина Фасо на 5 декември.

Ислямистка групировка, за която се смята, че има силни връзки със сахарското крило на Ал Кайда, беше изключена от преговорите.

Дипломатическите усилия за сключване на мир с Ансар ад Дин съвпаднаха с подготовката за разполагане на хиляди подкрепяни от Запада африкански войници, които да отвоюват Северно Мали от бунтовниците.

Съветът за сигурност на ООН даде разрешение на 20 декември за интервенция и позволи на ЕС и други държави-членки да помогнат за подготовката на малийските сили за сигурност за война, но не се очаква офанзива преди края на тази година, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини