Мохамед Морси предупреди, че може да има нови безредици

share

Египетският президент Мохамед Морси предупреди днес, че евентуални нови безредици могат да навредят на усилията за възстановяване на националната икономика, предаде Асошиейтед прес.

В първото си обръщение пред новия състав на горната камара на парламента - Консултативния съвет (Шура) - Морси призова опозицията да сътрудничи с управляващите. В речта, която бе предавана на живо по телевизията, египетският президент подчерта, че протестите и насилието миналия месец са навредили още повече на националната икономика, която е в криза след падането от власт на авторитарния режим на неговия предшественик Хосни Мубарак. Той отправи отново призив към опозицията за национален диалог.

Предимно светски и либерални опозиционни групи в най-многолюдната арабска държава проведоха миналия месец поредица протести срещу впоследствие отменения указ, с който президентът ислямист си присвои нови правомощия, и срещу новата конституция, която засили ролята на исляма в законодателството. Тези демонстрации доведоха до организирани от ислямистите контрамитинги, съпътствани от сблъсъци и човешки жертви.

Централната банка на страната обяви днес, че валутните й резерви са достигнали "критичен" минимум, допълни АП. Банката не посочи точна цифра, но поясни, че равнището е на критични минимум за изплащането на египетски държавни облигации.

Според статистически данни от ноември валутните резерви на Египет са били 15 милиарда долара, което е по-малко от половината в сравнение с обема им преди миналогодишните бунтове дори и с финансовата помощ от Катар.

В днешното си комюнике банката посочи, че е въвела нова система при покупката и продажбата на щатски долари, след като египтяните се втурнаха да разменят лирите си срещу долари заради страховете, че ще настъпи силна инфлация.

Водещи новини

Още новини