Бан Ки Мун препоръчва "офанзивна военна операция" в Мали

share

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун препоръча на Съвета за сигурност на ООН да одобри в Мали да бъде разположена мисия на Африканския съюз за прилагане на мира, която да се бори срещу ислямистските екстремисти в северната част на страната, но не предложи финансова подкрепа от страна на световната организация, предаде агенция Ройтерс.

Дипломати в ООН уточниха, че мисиите за прилагане на мира позволяват използването на смъртоносна сила в сериозни бойни ситуации, докато операциите за поддържане на мира имат за цел да подпомогнат и надзирават вече съществуващо примирие.

Последната водена от ООН мисия за прилагане на мира, одобрена от Съвета за сигурност, беше в Сомалия в началото на 90-те години на миналия век. В рамките на мисията 18 американски войници загинаха, след като бяха свалени два хеликоптера "Блек Хоук". Този случай доведе до изтеглянето на САЩ от управляваните от ООН мироопазващи операции.

В препоръката на Бан внимателно подбраните думи показат ясно, че световна организация е все още предпазлива по отношение на това да се заеме с операции за прилагане на мира. Той посочи, че Съветът трябва да бъде сигурен, че международните норми ще бъдат спазени преди началото на всяка военна офанзива.

Водещи новини

Още новини