Иранец обезглави дете със сърп

Getty (архив)
share

Реза Ашраф – жител на северозападната иранска провинция Гилян - е обезглавил тринадесетгодишната си дъщеря, докато тя е спала.

Ромина Ашрафи преди около две седмици е избягала от бащината си къща заедно с 34-годишния си интимен приятел, наречен Бахаман Хавари. Влюбените бегълци са били хванати от местни хора, а тиийнейджърката – върната на родителите си, както е повелявал Шериатът (ислямското право).

Ашраф в нощта на неделя срещу понеделник е решил да отмъсти за поруганата семейна чест. Той е изчакал неговата щерка да заспи, взел земеделското сечиво и отрязал главата на Ромина.

Бащата, след като е извършил детеубийството, е отишъл в полицейски участък. Реза Ашраф се е предал и признал вината си за жестокото престъпление.

Мексиканци излязоха на протест след поредното убийство на жена в страната

Според законодателството на близкоизточната страна мъжът може да получи присъда от максимум десет години лишаване от свобода.

Заради обезглавяването със сърп президентът на Ислямската република Хасан Рохани е направил извънредно обръщение към парламента. Той е призовал депутатите в Техеран да разработят и приемат закони, предвиждащи по-строги наказания за извършителите на убийства на честта, предаде израелската редакция на нюзру.

"Трагедията е станала повод за създаване на протестна група с хаштаг #RominaAshrafi", допълни цитираната медия.

Според данни на ООН през 2010 г. над 5000 души (предимно момичета и жени) са станали жертва на убийства на честта. Най-честите обвинения към жертвите са били интимни контакти без сключен брак, изневяра, както и секс с лице от същия пол.

 

Водещи новини

Още новини