Саня Борисова летяла с фаталния балон със загинал парашутист

Инстаграм
share

Актрисата Саня Борисова е летяла с фаталния балон, от който скочиха двама парашутисти. Единият загина, а другият е тежко ранен.

Това става ясно от нейни снимки в интернет, на които Саня позира във въздуха.

"Да, летях с балона по случай празника на селцето. Той беше част от атракциите там и съответно всеки от посетителите можеше да се качи за съвсем кратко издигане. Нищо особено или рисковано. Съжалявам за случилото се, светла му памет на едното момче и бързо възстановяване на другото! Това е единственият коментар, който мога да направя", заяви пред "България Днес" Борисова за излитането си с прокълнатия балон на авиоклуба в ботевградското село.

Борисова досега не е разкривала да е любителка на екстремни спортове, като преди месец показа, че ездата на коне е нейна страст. Също така може да бъде видяна във фитнес залата, където извайва с тренировки перфектно тяло.

Ужасяващият инцидент се случва в 9,12 ч. на 23 октомври т.г., когато Михаил и Георги се качват на съоръжението. На борда с тях има още двама човека - собственикът на балона, който го управлява, и друг мъж, който полита успешно с парапланер. Съдбата на парашутистите се оказва много по-трагична - те не успяват да отворят парашутите си навреме и се приземяват право надолу в нивата между селцата Литаково и Новачене. За съжаление, 28-годишният Михаил загива на място, а 37-годишният Георги е в изключително тежко състояние. На този етап оцелелият е настанен за лечение в софийската болница "Света Анна" с опасност за живота и травми на лумбалните прешлени.

"Мъжът претърпя операция от лекарския екип на Клиника по неврохирургия и Клиника по ендоваскуларна неврохирургия. Пациентът е в стабилно състояние, но все още е с опасност за живота", споделиха от лечебното заведение.

За двамата опасно смели ентусиасти се знае, че са били с голям опит в екстремното летене. Трагично загиналият Михаил е имал над 600 скока с парашут, а Георги бил инструктор. Самите те донасят своя собствена екипировка за фаталния скок. Мъжете обичали адреналина и затова, по разкази на собственика, отворили парашутите си в последния момент, за да усетят за по-дълго време голямата тръпка. Самото излитане надолу се случва от сравнително ниска височина и поради тази причина нямало нужда от резервен летателен уред. В допълнение с това имало и мъгла, ограничаваща видимостта, която също може да е объркала преценката на опитните парашутисти.

След инцидента притежателят на балона Веселин Тодоров е задържан от полицията. Оказва се, че съоръжението, от което падат мъжете, няма летателна годност, документи и регистрация, а собственикът не е лицензиран пилот. За разкритията съобщава директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Анелия Маринова. По нейни думи срещу Тодоров е имало подавани сигнали. При последния - на 13 октомври, е извършена проверка и е съставен констативен протокол за установени нарушения. Мъжът също така няколко пъти е викан на разпит в полицията.

"В процес сме на издаване на наказателно постановление за глоби. За съжаление това не може да предотврати инцидента", казва също Маринова.

Двама парашутисти са паднали край Ботевград, има загинал

Самият обвиняем се занимава с летене от 10 години, като управлява паратрайк (бел. ред. - моторен парапланер), мотоделта и балон. Има и своя страница в социалните мрежи, където често качва снимки от излитанията си, на които се возят и деца. Мъжът прави и първия трансграничен полет с балон от България до Румъния. Организира и състезания по офроуд, мотокрос и АТВ в селото си. Съвсем отскоро започва да скача, като самите Георги и Михаил му дават оборудване, с което да извършва екстремните спускания. Трагичният случай стряска нелегалния собственик, който споделя, че повече няма да практикува скоковете.

Водещи новини

Още новини