Азис: Майка ми ме заведе на уролог, когато признах, че съм обратен

Булфото (архив)
share

Гергина, майката на Азис, го завела на уролог като тийнейджър, щом разбрала за сексуалната му ориентация.

Това разкри Краля на попфолка в документалния филм „Queer Balkan” на германската телевизия „3 SAT”, който се появи с български субтитри в интернет, благодарение на фондация в подкрепа на ЛГБТИ младежи и техните родители, съобщи хотарена.

Във филма се разказва за куиър културата в три държави – Сърбия, България и Босна и Херцеговина. Разказът за България тече през погледа на няколко личности, сред които е Азис.


„Знае как се чувстват младите хора в държава, в която православната църква и мачизмът оформят ценностната система”, коментира глас зад кадър, след което хитовият изпълнител споделя: „Тогава майка ми реши да ме заведе на уролог. Той прегледа пениса ми и после компетентно отсъди: „Булка, нищо му няма! Не е обратен!”.

Азис се похвали с нова любов

След това Азис сподели, че му е било изключително трудно, изпитвал страх в детството си, докато израствал. „При мен проблемът не беше заради това, че съм гей. При мен проблемът бе, че съм циганин”, казва Азис.

Във филма цитират мнението му, че „днес в България е по-лесно да кажеш: „Аз съм гей”, отколкото: „Аз съм ром”. „За щастие успях да променя мнението на милиони хора за гейовете. И на нито един за циганите. Расизмът в България е много разпространен. Хората се присмиват на циганите за говора им и начините, по които се забавляват”, казва Азис и подчертава, че нарочно използва думата „цигани”, защото не се плаши.

Във филма се казва още, че външния вид на Азис не е само за шоу – има и политически елемент. Той променял как са възприемани куиър хората на Балканите.

Водещи новини

Още новини