Ресторантът "нома" (noma) в Копенхаген, който е отличен с три звезди Michelin и през последните години получи титлата "най-добър ресторант в света", обяви днес, че затваря врати в края на 2024 година, за да се развие в "кулинарна лаборатория", предаде Франс прес.
"За да продължим да бъдем "нома", трябва да направим промени. Зимата на 2024 година ще е последният сезон на "нома", такъв, какъвто го познаваме", обяви копенхагенският ресторант в Instagram.
Името на заведението идва от съкращение от датските думи "nordisk" (северен, скандинавски) и "mad" (храна). "нома" ("н" с малка буква) отворя врати на кей в центъра на Копенхаген през 2003 г., преди да затвори през 2016 г., за да отвори отново две години по-късно в малко по-отдалечен от центъра квартал.
"През 2025 година ресторантът ни ще се превърне в гигантска лаборатория – новаторска кухня за тестване, посветена на иновациите в храненето и разработването на нови вкусове", обяснява ресторантът на сайта си.
Собственикът на ресторанта, македонецът Рене Реджепи, който е възхваляван в цял свят заради изобретателността си, превърна по време на пандемията "нома" в бар за вино и хамбургери за един месец през лятото на 2020 година.
Макар че акцентът ще бъде поставен върху креативността, все още ще бъде възможно от време на време да се хапва в "нома" в Копенхаген или в други временни ресторанти по света. "Да обслужваме клиентите ни винаги ще е част от нашата същност, но няма да бъдем определяни като ресторант", написа "нома" в описанието на проекта си "нома 3.0".
"Голяма част от времето ни ще бъде посветена на изследването на нови проекти и разработването на много други идеи и продукти", уточни ресторантът, без да дава повече подробности. През пролетта "нома" ще отвори временно за два месеца в Киото, между 15 март и 20 май.