Етно селище ще се издигне на Роженския събор

Булфото (архив)
share

Етно селище ще бъде издигнато по време на Роженския събор, който ще се състои от 19 до 21 юли, съобщиха от сдружение "Рожен - наследство в бъдещето".

Селището ще представи фолклорните и етнографски традиции от различни фолклорни области на страната. Възстановки на хайдушко сборище, възрожденско кафене, къщи на банатски и бесарабски българи са включени в плана на етно селището.

В съборното село ще има и гранична застава като препратка към първите Роженски събори от преди век, на които се срещали българи от двете страни на границата преди присъединяване на Родопите към България. В центъра на селището ще бъде мегданът, на който гостите ще могат да получат уроци по гайда, хоро и народна песен.

Хайдушки игри и занаятчийска работилница ще допълват атмосферата в етно квартала.

В програмата на Събора на народното творчество и животновъдство "Рожен" 2019 са включени национален фолклорен конкурс, мобилна музейна експозиция "Духът на Родопите", конкурс за автентична народна носия, изложения на занаяти, фермерски продукти и др. На Роженските поляни ще се постави българско знаме с площ над 7000 кв. м.

Водещи новини

Още новини